Monday, October 31, 2011

Altın Teknik Analiz

Teknik olarak altın uzun zamandan beri ilk defa kısa ve orta vadede kuvvetli gözüküyor. Beş seans üstü üste değerlenen altının ons fiyatı, 1620'den 1740'lara geldi. Bir önceki yazımda belirttiğim 1689, 1695,50 ve 1729 dirençleri çok rahat ve görece yüksek hacimle geçildi. Bu ralli sonunda altın 50 günlük hareketli ortalamasının da üzerine çıkmış oldu.

Önümüzdeki birkaç günde bu rallinin durulması ve bir miktar kar realizasyonunun olmasını bekliyorum. Zira en son işlem gününde düşük hacimle oluşan doji piyasalarda ayı ve boğaların eşit olduğu ve altının yönü hakkında belirsizliğin hakim olduğunu gösteriyor. Ayrıca kapanış fiyatının Bollinger üst bandını geçmiş olması da kar satışlarını tetikleyebilir.ADX'e gelince, +DI'nın -DI'yı geçmiş olması yukarı yönlü hareketi teyit ediyor. Ancak azalan ADX değeri bu hareketin kuvvet kaybettiğini gösteriyor.

Özetle, kısa  vadede altında bir miktar kar realizasyonu bekliyorum. Euro bölgesinin sorunlarının tam çözülmemiş olması ve sunulan planın detaylarının netleşmemesi kısa vadede USD'de yukarı yönlü bir seyir getirecektir, ki bu da ters korelasyonlu altında aşağı yönlü baskı oluşturacaktır. İlk destek olarak 1695 ve 1680 seviyeleri gözüküyor.

Orta vadede altının yukarı yönlü seyrini devam ettireceğini düşünüyorum. RSI'ın 59 seviyesinde olması, altının geçen haftaki ralliye rağmen hala "çok alınmış" (overbought) olmadığını gösteriyor. MACD'deki yukarı yönlü seyrin de devam ediyor olması da orta vade beklentimi destekliyor. İlk direnç seviyeleri 1750 ve 1800.



StockCharts.com Günlük Altın Grafiği
Bu yazı şahsi görüşlerimi yansıtmakta olup yatırım tavsiyesi değildir. Bol kazançlar!

No comments:

Post a Comment