Monday, October 3, 2011

Altın Teknik Analiz

En son analizimden beri neredeyse bir ay geçti. Bu zaman zarfında 1820-1840 aralığında beklediğim yeni taban gerçekleşmedi. Altın 3 gün süren çok sert bir düşüşle Bollinger alt bandını ve 50 günlük hareketli ortalamasını kırarak 1532 dolara kadar geriledi. 200 günlük hareketli ortalamasında destek bulan altın biraz toparlandı ve şu anda 1640-1660 bandında işlem görüyor.

Altının bu seviyede tutunması çok önemli, zira Ağustos'ta görülen parabolik yükselme sırasında 1660 seviyesinde bir gap oluşmuştu. Teknik olarak, sert yükselişten sonra gelen sert düşüşün bu gap'te fiyatlanması sağlam bir taban oluşması anlamına gelebilir ve kısa vadeli düşüş trendinin sona erdiğine işaret eder. Bu seviye aynı zamanda Temmuz'un ilk haftasında başlayan yükselişin %61,8 fibonacci geri çekilmesine, 10 Ağustos'ta başlayan parabolik tırmanışın %100 fibonacci geri çekilmesine denk gelmesi itibarıyla da önemli bir destek.


StockCharts.com Günlük Altn Grafiği
Altın fiyatlarının hızlı düşüşünde çeşitli faktörler önemli rol oynadı. Fon yöneticilerinin açık pozisyonlarını kapatmak için karlı durumda oldukları altından likide dönmesi, COMEX'in teminat seviyesini yükseltmesi ve özellikle Amerikan dolarındaki değerlenme altına sıkıntılı günler yaşattı.

Euro bölgesinin yaşadığı borç krizi USD'nin yükselmesinde çok önemli bir rol oynuyor. Dolar endeksinde Euro %58,6, Yen %12,6, Sterlin %11,9, Kanada Doları %9,1, İsveç kronu %4,2 ve İsviçre Frankı %3,6 ağırlık teşkil ediyor. Euro'daki zayıflama, USD'nin yükselmesine ve USD ile ters korelasyondaki altının düşmesine sebep oluyor. Aşağıdaki USD endeks grafiğinde Eylül başında 73,5 olan endeksin hızlı bir yükseliş ile 78,5 seviyesine geldiği görülüyor.

StockCharts.com Günlük Dolar Endeksi Grafiği
Dünyadaki ekonomik belirsizliğin devam etmesi, borç ve istihdam sorunlarına politikacılar tarafından elle tutulur çözümlerin getirilmemesi, dünya borsalarını da olumsuz yönde etkiliyor. Avrupa'nın sorunlarının Amerika'dan daha fazla olması yüzünden dolar altı boş bir şekilde değerleniyor. Bu sebeple normalde ters korelasyonda olan altın ve USD'nin bir süre yukarı yönlü paralel hareket etmesini bekliyorum.

Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) ve Fed'in tutarsız politik ortamda Kasım-Aralık gibi yeni bir parasal genişlemeye gitme olasılığını yüksek görüyorum. Daha önceki parasal genişlemeler gibi bu turun da sonuç getirmeyeceğini ve borsalarda geçici bir yükselişten sonra altın ve gümüş fiyatlarında artışa sebep olacağını düşünüyorum.


Şimdi de altının haftalık grafiğine bakalım. Sert düşüşe rağmen RSI'ın hala 50 seviyesinde olması, MACD'nin eksiye yeni geçmiş olması, Bollinger orta bandının kırılmış olması altında kısa vadede bir miktar daha düşüş olabileceğini gösteriyor. Bu düşüşün 1500 seviyesine kadar olması teknik olarak mümkün. Öte yandan altının 1650 seviyesi ve üzerinde kalması düzeltme hareketinin sona erdiğini ve konsolidasyon sürecinin başladığını teyit edecektir. Kısa vadeli grafikle paralel olarak 1640-1660 seviyesinde oluşacak taban, yukarı yönlü hareket için güç toplanmasına imkan sağlayabilir. Bu haftanın nasıl kapanacağı çok önemli.

StockCharts.com Haftalık Altn Grafiği
Ben altının yükseleceğini ve fiat paralarının ciddi anlamda değer kaybedeceğini düşünen kesimdeyim. Altındaki düşüşün kağıt kontratlar üzerinde olduğunu ve bu süreçte fiziki altın satışının sadece %1 seviyesinde kaldığını, merkez bankalarının hala altın alıcısı konumunda olduğunu hatırlatmak isterim. Volatilitenin bu kadar fazla olduğu bu zamanlarda mevcut altın pozisyonumu koruyorum ve likitte kalmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Haftalık grafiğe göre kısa vadede bir miktar daha zayıflık görülebileceği için, altın 50 günlük hareketli ortalamasını yukarı yönlü kırmadan pozisyonumu arttırmayacağım.

Bu blog benim düşüncelerimi yansıtmakta olup yatırım tavsiyesi değildir. Bol kazançlar!

No comments:

Post a Comment